Mitä on tuki- ja liikuntaelinten fysioterapia?

Tule-fysioterapia, eli tuki- ja liikuntaelin fysioterapia kattaa kaikki luusto- ja pehmytkudosperäiset kivut sekä hermoperäiset oireet kuten säteilykipu. Esimerkiksi selkäkipu, iskiasoireet, niska-hartiaseudun vaivat, päänsärky ja nivelrikko ovat yleisiä työikäisten syitä, joiden takia hakeudutaan fysioterapiaan. Muita yleisiä tule-vaivoja ovat esimerkiksi alaraajavaivat kuten polvikipu, akillesjänteen kipu ja plantaarifaskiitti, tai yläraajan vaivat kuten olkapääkipu, kiertäjäkalvosin oireet ja tenniskyynärpää.

Tule-fysioterapian tavoite on selvittää kivun syitä tarkan kliinisen tutkimisen ja taustakartoituksen avulla. Huolellisen tutkimisen ansiosta voidaan spesifisti puuttua kivun syihin ja valita parhaat kuntoutusmenetelmät haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi. Menetelmiämme ovat mm. yksilöllinen harjoittelu, fysioterapeuttinen ohjaus ja neuvonta, sekä tarvittaessa manuaalinen terapia ja teippaus aktiivisen kuntoutuksen tukena. Pohjaamme toimintamme aina uusimpaan nykyaikaiseen tutkimustietoon ja huomioimme kokonaisvaltaisesti elämäntilanteesi, jotta sinä saat parhaan mahdollisen avun.

Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapian tavoite on tukea liikkuvan ihmisen suorituskykyä. Urheilufysioterapia kattaa mm. urheiluvammoja ennaltaehkäisevän fysioterapian, lajiominaisuuksia tukevan oheisharjoittelun suunnittelun ja loukkaantumisen tai leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen. Loukkaantumiset nähdään usein takaiskuna harjoittelulle, mutta ne voivat myös tarjota tilaisuuden kehittää haastavia osa-alueita kuntoutuksen rinnalla, jolle muulloin jää vähemmän aikaa. Fysioterapiaprosessin aikana pyrimme myös lisäämään omaa ymmärrystäsi kehosi toiminnasta.

Fysioterapeutti on liikkeen asiantuntija, joten lajirajat ylittävä ymmärrys kehon toiminnasta mahdollistaa erilaisten urheilijoiden auttamisen. Yhteistyö valmentajien, lääkärien ym. ammattilaisten kanssa on tärkeä osa kuntoutusta, sillä moniammatillisella yhteistyöllä saadaan paras apu urheilijalle. Halutessasi niin, valmentajasi on tervetullut mukaan vastaanotolle. Fysioterapeutti jalkautuu tarvittaessa myös harjoitusympäristöön seuraamaan harjoituksia.

Äitiysfysioterapia ja lantionpohjan fysioterapia

Äitiysfysioterapia raskausaikana

Mietitkö, millainen liikunta sopii raskausaikaan tai vaivaako sinua virtsankarkailu ja liitoskivut?

Raskausajan fysioterapiassa saat apua raskausajan kiputiloihin ja lantionpohjan toimintahäiriöihin. Äitiysfysioterapeutti antaa yksilöllistä ohjausta ja tukea kunnon ylläpitämiseen raskauden eri vaiheissa. Raskausajan fysioterapiassa saat tukea myös mm. synnytykseen valmistautumiseen.

Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen

Haluatko yksilöllistä ohjausta synnytyksestä palautumiseen? Mietityttääkö vatsalihasten erkauma tai liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen?

Raskauden ja synnytyksen tuomat muutokset kehoon voivat aiheuttaa huolta keskivartalon ja lantionpohjan palautumisessa. Synnytyksen jälkeisessä äitiysfysioterapiassa kartoitetaan mm. kuvantavalla ultraäänilaitteella lantionpohjan ja vatsalihasten sekä koko kehon palautuneisuutta. Synnyttäneen äidin tilannetta tarkastellaan aina kuitenkin kokonaisvaltaisesta näkökulmasta mm. äidin uni ja elämäntilanne huomioiden. Äitiysfysioterapiassa saat ammattilaiselta yksilöllistä ohjausta ja tukea synnytyksen jälkeiseen palautumiseen ja liikunnan aloittamiseen synnytyksen jälkeen.

Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä, kuten virtsan- ja ulosteenpidätyskykyyn liittyviä ongelmia ja laskeumia. Voit hakeutua lantionpohjan fysioterapiaan myös erilaisten lantion alueen kiputilojen, kuten vulvodynian, endometrioosin tai yhdyntäkivun vuoksi.

Lantionpohjan fysioterapia voi sisältää lantionpohjan lihasten harjoittelun lisäksi kokonaisvaltaisempia kehonhallinnallisia harjoitteita tai rentoutumista. Lantionpohjan fysioterapiassa hyödynnämme emg-mittausta ja biopalauteharjoittelua. Tarvittaessa käytämme sähköstimulaatiota harjoittelun tehostamiseen tai kivun hoitoon (tens-laite).

Lantionpohjan fysioterapia vaihdevuosissa

Kärsitkö kuivista limakalvoista tai onko virtsankarkailu lisääntynyt? Vaihdevuosi-ikäisten lantionpohjan fysioterapiassa huomioidaan vaihdevuosien tuomat muutokset kehoon, lantionpohjaan ja seksuaalisuuteen. Tavoitteena lantionpohjan fysioterapiassa on edistää lantionpohjan terveyttä, helpottaa vaihdevuosien oireita ja tukea seksuaalista hyvinvointia vaihdevuosissa.

Lantionpohjan tutkimuksen eteneminen ja EMG-mittaus

Ensimmäisellä käyntikerrallasi lantionpohjan fysioterapiassa tapaaminen aloitetaan aina keskustelemalla tilanteestasi. Tilanteesta riippuen saatat saada myös erilaisia kyselylomakkeita täytettäväksi. Keskustelun ja lomakkeiden pohjalta fysioterapeutti pystyy muodostamaan kokonaiskuvan vaivastasi ja myös tutkimisen ja hoidon etenemisestä.

Lantionpohjan lihastoiminnan tutkimiseen kuuluu usein emg-tutkimus, joka tapahtuu emättimeen asetettavalla elektrodilla. Mittaus antaa paljon tärkeää, konkreettista tietoa lantionpohjasi lihastoiminnasta. Elektrodin asettaminen on samankaltaista kuin tamponin asetus ja elektrodi on aina henkilökohtainen. Lantionpohjan fysioterapia etenee aina asiakasta kuunnellen. Emg-tutkimus ei ole pakollinen, mikäli et halua sitä tehdä.

Spiraalistabilaatio (SPS) hoitomuotona

SPS-harjoittelussa käytetään erityisiä pitkiä kuminauhoja aktivoimaan ja rentouttamaan kehon spiraalimaisia ketjuja.

Harjoittelu tapahtuu pääosin seisten, mutta tarpeen mukaan istuen. Metodi sopii hyvin erilaisten selkäkipujen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Se sopii muun muassa selkäleikkaukseen menevälle ja selkäleikkauksesta toipuvalle, kehonhallinnan parantamiseen ja urheiluvalmennukseen. SPS-metodi sopii erinomaisesti myös skolioosin hoitoon. Harjoittelun lisänä voidaan tarpeen mukaan käyttää manuaaliterapiaa.

Kysy lisää spiraalistabilaatiosta Lauralta 045 78777664 laura@intohyvinvointi.fi

Lihastasapainokartoitus

Lihastasapainokartoitus on fysioterapeutin suorittama tutkimus, joka voi sisältää mm. lihasvoiman mittauksia dynamometrillä, liikkuvuuden mittauksia, keskivartalon ja alaraajan linjauksen arviointia ja kehonhallinnan testaamista. Saat kartoituksen jälkeen kirjalliset kartoituksen perusteella yksilöidyt harjoitusohjeet.

Kartoituksessa huomioidaan aina lajispesifit tarpeet, joten jokainen kartoitus räätälöidään yksilöllisesti asiakkaalle. Kartoitus palvelee niin urheilijaa, aktiiviliikkujaa kuin liikunnan aloittajaakin.

Kysy lisää Saanalta! 040 1205414 saana@intohyvinvointi.fi

Alaraajatutkimus

Alaraajatutkimus on alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin tekemä tutkimus, joka sisältää jalkojen rakenteen tutkimisen, askelluksen analysointia ja yksilölliset harjoitteet löydösten pohjalta. Tarvittaessa suunnitellaan myös fysioterapian jatkoa. Varaa tutkimukseen mukaan shortsit ja halutessasi kengät, joita käytät lenkkeillessä.

Alaraajatutkimukseen voit tulla ennaltaehkäisevässä mielessä tai jo olemassa olevien kipujen kanssa. Yleisiä vaivoja, joiden vuoksi alaraajatutkimukseen hakeudutaan ovat mm. polvikipu kuten hyppääjän polvi tai juoksijan polvi, lonkkakipu, nilkkakipu tai jalkaterän kipu, vaivaisenluu ongelmat, akillesjänteen vaivat ja rasitusvammat.

Lääkinnällinen akupunktio

Lääkinnällinen akupunktio länsimainen akupunktion muoto. Menetelmä on valviran hyväksymä ja sitä saa toteuttaa terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten fysioterapeutti.

Akupunktion ensisijainen käyttökohde on kivunhoito. Lääkinnällinen akupunktio onkin oiva menetelmä esimerkiksi äitiys- ja lantionpohjan fysioterapian tukena mm. hankalissa kiputiloissa. Siitä voi olla hyötyä myös erilaisissa päänsäryissä, kuten esimerkiksi migreeni tai jännityspäänsärky.